Vandaag stelde de VDAB in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters de 25ste studie over de situatie van werkzoekende schoolverlaters voor. De belangrijkste cijfers uit dit onderzoek kan u vinden op de website van de VDAB.

In een eerste reactie wees minister Muyters op de volgende punten:

De stijging van het aantal schoolverlaters dat na een jaar werkzoekend is, is hoog. De crisis waarin we ons nu al meer dan een jaar bevinden is daar uiteraard niet vreemd aan. Als we naar het plaatje van de totale werkloosheid kijken, stellen we echter vast dat er andere doelgroepen zijn die hun positie op de arbeidsmarkt nog sterker bedreigd zien. Het beleid richt zich op alle werkzoekenden en probeert voor iedere doelgroep de beste middelen te vinden om een doorstroming naar de arbeidsmarkt te verzekeren.

Een vlotte aansluiting van school naar arbeidsmarkt is cruciaal. Daarom heeft het beleid niet gewacht op de cijfers die vandaag bekend werden gemaakt om de nodige maatregelen te nemen. De maatpakfilosofie waarbij schoolverlaters volgens hun eigen specifieke noden naar een (eerste) job worden begeleid, werd daarom reeds uitgebreid.

Voor jongeren die ondanks deze aanpak na een jaar nog steeds geen job gevonden hebben, worden via werk@teliers 1000 trajecten in het leven geroepen. Aan deze werk@teliers zijn gedurende de volledige looptijd van het traject intensieve stages verbonden. Op die manier verfijnen jongeren verder hun competenties en krijgen ze de kans om de nodige werkervaring op te doen. Dit moet hun afstand tot de arbeidsmarkt aanzienlijk verkleinen.

Een te groot deel van de schoolverlaters heeft geen diploma of een diploma dat onvoldoende aansluiting biedt met de arbeidsmarkt. Dit is een gemiste kans omdat er ook vandaag nog steeds een groeiend aantal knelpuntvacatures zijn. In overleg met de minister van Onderwijs moeten we daar verder zoeken naar mogelijkheden om een betere afstemming tussen onderwijs en werkgelegenheid in knelpuntberoepen te bereiken.

Weergaven: 8

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia

koerante/kranten

mondotimes Find News Media Worldwide



Nederlandse Kranten

Belgische Kranten

Surinaamse Kranten

Antilliaanse/Arubaanse Kranten

Suid Afrikaanse Koerante

Namibiese Koerante

Nederlandstalige Kranten (USA/Canada)

Historische Kranten

Regionale Kranten

© 2025   Gemaakt door Nederlandstalige Nieuwsmedia.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden