De jongste jaren is heel veel energie gestoken in de promotie van het Nederlands in de Vlaamse Rand, maar het werk is bijlange niet af. Een volgende Vlaamse regering, moet dit beleid verder uitbreiden en kan daarvoor uitgaan van het voorstel van de Task Force Vlaamse Rand. Dat antwoordde minister Frank Vandenbroucke, bevoegd voor de Vlaamse Rand, vandaag op een vraag van Marc Demesmaeker.
De voorbije legislatuur is heel wat gerealiseerd om het Nederlands in de Vlaamse Rand te promoten. Zo zijn bijkomende lessen taalvaardigheid toegekend aan alle scholen in de Rand. Het aantal instructeurs Nederlands op de werkvloer is verdubbeld. De Vlaamse Regering investeert jaarlijks 500.000 euro in een taalpromotiepijler.
Vlabinvest kreeg 25 miljoen euro aan extra middelen...
Verschillende cijfers tonen dat het Nederlands intussen nog steeds sterk onder druk staat in de regio. “Het komt er dus op aan om de initiatieven die deze Vlaamse Regering genomen heeft vol te houden en waar nodig uit te breiden” aldus Vandenbroucke. Deze uitbreiding zal vooral bestaan uit de uitvoering van de maatregelen opgenomen in het voorstel van de Task Force Vlaamse Rand, zoals de realisatie van bijkomende Vlabinvestwoningen en maatregelen rond arbeidsmobiliteit, taalbegeleiding voor werkzoekenden en bijscholing evalueren, waar nodig bijsturen en uitbreiden. Het gaat bijvoorbeeld om de START-lijnen in de luchthavenregio, het aantal instructeurs Nederlands op de Werkvloer, etc.
De Task Force Vlaamse Rand stelt ook uitdrukkelijk in zijn rapport dat de invulling van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) een invloed zal hebben op een regio die groter is dan het VSGB. De voorgestelde begeleidende maatregelen zullen dus in een aantal gevallen een ruimer toepassingsgebied moeten krijgen dan enkel het VSGB. De eerste stap hierin is de oprichting van een coördinatieplatform voor het VSGB.
Dit platform moet instaan voor de coördinatie en opvolging van de uitvoering van de ruimtelijke beleidsopties binnen het VSGB en het flankerend beleid, helpen de algemene communicatie te doen van de acties in het VSGB, bepaalde studies initiëren of mee ondersteunen en pleiten bij de bevoegde administraties om voldoende middelen op de begroting te voorzien zodat de noodzakelijke investeringen in het VSGB kunnen gerealiseerd worden.
Minister Vandenbroucke zal de Vlaamse Regering verzoeken om dit platform op korte termijn op te richten.
Frank Vandenbroucke: “We moeten blijven inzetten op het stimuleren van het gebruik van het Nederlands in het openbare en het gemeenschapsleven, niets doen is geen optie. Meer middelen hiervoor zijn aangewezen maar dan moet men goed overwegen waarvoor, hoe en waar men deze zal inzetten.”
Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia