Vlaams minister Freya Van den Bossche en Vlaams minister Philippe Muyters hebben een omzendbrief klaar over de activering van het Grond- en Pandendecreet. Deze omzendbrief biedt een richtsnoer aan de lokale besturen voor de interpretatie en toepassing van het decreet. Verder komt er een werkgroep en een praktijkhandleiding.
De integrale en onverkorte uitvoering van het Grond- en Pandendecreet is een van de speerpunten van het woon- en ruimtelijke ordeningsbeleid van de Vlaamse regering, dit om de doelstelling van 64000 extra sociale woningen en 1.000 extra sociale kavels tegen 2020 te realiseren. Er werd afgesproken om voldoende ondersteuning te bieden aan de lokale overheden en maximaal in te zetten op de praktische werkbaarheid van het decreet.
Het Grond- en Pandendecreet dat sedert 1 september 2009 in voege is, biedt enorme kansen en uitdagingen aan de lokale overheden. Voor het eerst zijn verschillende instrumenten die ingezet kunnen worden voor het woonbeleid gegroepeerd in één decreet.
Enerzijds biedt het decreet een aantal instrumenten die vrijstaande gronden en panden kunnen activeren, zoals bijvoorbeeld het gemeentelijk leegstandsregister en leegstandsheffing. Anderzijds heeft elke gemeente een te realiseren objectief voor sociaal en bescheiden wonen gekregen. Hiervoor kan het ruimtelijk ordeningsbeleid ingezet worden. Ook hiervoor voorziet het decreet een reeks nieuwe beleidsinstrumenten en de inschakeling van de private bouwsector.
Ruim zes maanden praktijkervaring bracht een aantal knelpunten aan het licht. Bij de lokale besturen blijkt de nood aan een eenduidige en transparante interpretatie van het Grond- en Pandendecreet aanwezig te zijn. De omzendbrief van minister Van den Bossche en minister Muyters tracht hieraan tegemoet te komen. Hij garandeert een eenvormige toepassing van het decreet door de gemeenten en provincies, en door hun diensten wonen en ruimtelijke ordening. Het is een noodzakelijke schakel om de integrale uitvoering van het decreet waar te maken.
Ter ondersteuning van de lokale besturen zullen de ministers de Vlaamse Woonraad vragen een werkgroep op te richten waarin lokale besturen, huisvestingsmaatschappijen en de bouwsector hun praktijkervaringen kunnen delen en problemen signaleren. Ten behoeve van de vergunningverlenende instanties en van de bouwpromotoren komen er praktische handleidingen voor de realisatie van nieuwe projecten.
Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia