Nederlandse parlementariërs in debat over wijkenbeleid

"Het wijkenbeleid moet door en steden moeten meer bevoegdheden krijgen. We verwachten een doorbraak met betrekking tot de herinrichting van het openbaar bestuur.", zo luidde de conclusie van dagvoorzitter Lennart Booij tijdens het door Nicis Insitute georganiseerde lunchdebat op 3 juni in Sociëteit de Witte in Den Haag.

Ruim 130 toehoorders discussieerden over de toekomst van de stad met Brigitte van der Burg (VVD), Bas Jan Bochove (CDA), Boris van der Ham (D66), Paulus Jansen (SP), Rik Grashoff (GL) en Pierre Heijnen (PvdA). De standpunten van partijen rond de toekomst van de steden liepen niet ver uiteen. D66 vindt dat steden meer ruimte moeten krijgen om regels te maken en toe te passen. De PvdA deelt die mening met de kanttekening dat er wel een vorm van kwaliteitstoetsing door de overheid nodig blijft op bepaalde terreinen. Kamerleden waren het vrijwel allemaal eens over de opheffing van de waterschappen en de aanpak van de middelste bestuurslaag. 'Steden zijn de motor van onze economie. Het kan allemaal wat efficiënter door bijvoorbeeld schaalvergroting, minder bestuurslagen, minder regels en meer vrijheid in handelen', aldus samengevat door Lennart Booij. .

De VVD betoogt dat niet de steden maar de ondernemers de motor zijn van de economie. De SP vindt steun bij de aanwezige kamerleden met de opmerking dat het wijkenbeleid door moet gaan, maar effectiever zal moeten worden ingericht. Iedere euro zal efficiënt moeten worden besteed. CDA is van mening dat ministeries meer moeten gaan samenwerken. GroenLinks merkt op dat differentiatie van stedelijk beleid nooit rechtvaardig is, maar dat steden nu eenmaal van elkaar verschillen. PvdA is het hiermee eens en benadrukt de voordelen van regionale samenwerking en de centrumgemeente.

Weergaven: 11

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia

koerante/kranten

mondotimes Find News Media Worldwide



Nederlandse Kranten

Belgische Kranten

Surinaamse Kranten

Antilliaanse/Arubaanse Kranten

Suid Afrikaanse Koerante

Namibiese Koerante

Nederlandstalige Kranten (USA/Canada)

Historische Kranten

Regionale Kranten

© 2024   Gemaakt door Nederlandstalige Nieuwsmedia.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden