De Nederlandse regering heeft de bezwaren van de Antilliaanse regering tegen het ontwerp van de Rijksvisumwet van tafel zijn geveegd. De enige manier waarop de Antiliaanse overheid nu nog bezwaar kan uiten is door gebruik te maken van het recht op amendement. Antilliaans Dagblad.
“Het is mogelijk dat er een amendement wordt ingediend om het wetsvoorstel gewijzigd te krijgen maar daarover moet de Antilliaanse regering eerst nog een beslissing nemen.”
Voortgezet overleg mislukt
Het Nederlandse kabinet vindt dat het verstrekken van een visa aan vreemdelingen voor torgang tot het gebied van het koninkrijk der Nederlanden een zaak is waarover alleen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken gaat en niet de afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk. De Antilliaanse regering stelt echter dat zij, als land binnen het Koninkrijk, ook zeggenschap moet hebben over het verstrekken van visa. Nadat deze impasse tijdens de Rijksministerraad niet overbrugd kon worden, heeft de Gevolmachtigde minister Van der Plank om ‘voortgezet overleg’ verzocht om de bezwaren van Antilliaanse zijde nog eens heel duidelijk kracht bij te zetten. Maar ook deze extra overlegronde heeft niet tot overeenstemming geleid.
Verschil van interpretatie"Er is geen ruzie maar wel een verschil van interpretatie. De Antilliaanse regering vindt dat artikel 38 van het Statuut van toepassing is en dat er sprake moet zijn van overeenstemming bij besluiten maar Nederland houdt vast aan artikel 3 van het Statuut als grondslag voor de wet zodat het een aangelegenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken is”, aldus Van der Plank.
Kabinet Balkenende
Nu het op zijn laatste benen lopende kabinet Balkenende duidelijk heeft gemaakt geen boodschap te hebben aan de Antilliaanse bezwaren, zal het wetsvoorstel voor de nieuwe rijkswet naar de Tweede Kamer worden gestuurd alsmede naar de Staten van de Antillen en Aruba.
Opheffing Nederlandse AntillenDe enige mogelijkheid die er dan nog voor de Antillen rest, is het indienen van een amendement, een ‘wapen’ dat slechts zeer zelden wordt ingezet. Maar het kan overigens nog wel enige maanden duren voordat de Tweede Kamer het voorstel voor de nieuwe rijkswet in behandeling neemt. "Mogelijk dat het Land Nederlandse Antillen dan al is opgeheven en de regeringen van Curaçao en Sint Maarten er een beslissing over moeten nemen of zij eventueel een amendement zullen indienen”, Aldus Gevolmachtigde minister Van der Plank. (Bron:
Antiliaans Dagblad)
Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia