De Kamerleden van de Vaste Kamercommissie Nederlandse Antilliaanse en Arubaanse Zaken vinden dat met het aannemen van de motie over en het uitschrijven van een referendum over de staatkundige hervorming, Bonaire een groot risico loopt.
PvdA'er John Leerdam vindt het allemaal een beetje mosterd na de maaltijd. "Ik respecteer het, maar het is spelen met vuur. Men moet zich realiseren wat voor consequenties het kan hebben." Bas-Jan van Bochove (CDA) denken dat de politiek in Bonaire het referendum wil organiseren omdat de ontwikkelingen veel te snel zijn gegaan en men niet tevreden was met her uiteindelijke resultaat. De meerderheid van de kamerleden begrijpt echter niet wat Bonaire met het referendum wil bereiken.
Leerdam en Bochove hopen dat het hervormingsproces niet in gevaar komt als de bevolking zegt het niet eens te zijn met de afspraken over de nieuwe staatkundige structuur. Maar wat de uitkomst ook mag zijn, de politicie zijn het erover eens dat het referendum niet kan leiden tot nieuwe onderhandelingen met Nederland. Demissionair Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties meldt echter dat het de bevolking van Bonaire vrij staat een referendum te organiseren.
Verkiezingen en een nieuw kabinet
In een interview op RNW met Tanja Fraai waarschuwt Leerdam en Van Bochove dat na de verkiezingen van 9 juni in Nederland er een kabinet kan komen dat veel kritischer staat tegenover de veranderingen op de Antillen. Hij hoopt dat Bonaire daar rekening mee houdt. "Ik weet niet of ze hun eigen ruiten niet ingooien. Ik wens ze succes en zou zeggen: denk goed na", aldus Leerdam.
Onbegrip op Bonaire
De politici in Bonaire begrijpen niet waarom hun 'Haagse'-tegenhangers zo heftig reageren op de aanname een referendum te organiseren. Volgens Ramonsito Booi van oppositiepartij UPB is het niet de bedoeling van het referendum niet om opnieuw te gaan onderhandelen over de relatie met Nederland.
"Afspraak is afspraak."
De belangrijkste reden waarom Booi heeft ingestemd met het referendum is dat een volksraadpleging tegenstanders van het akkoord met Nederland de wind uit de zeilen neemt. "Als we het niet doen, blijven ze de protesteren en ook tegen Nederland ageren." En dan wordt de nieuwe situatie geen zeker succes, vreest hij.
Volgens Booi heeft de PDB van Jopie Abraham, die het Bestuurscollege vormt, de bevolking verkeerd voorgelicht over het belang en de inhoud van het akkoord. Maar het bestuurscollege heeft uiteindelijk heeft zich uiteindelijk toch neergelegd bij de afspraken. De meerderheid vindt echter dat Nederland de overeenkomst 'door de strot heeft geduwd'. Met het referendum kunnen we dat nu corrigeren vindt Booi.
Geen afwijzing verwacht
Booi hoeft men in Nederland niet bang te zijn dat de bevolking het akkoord zal afwijzen. Maar als het akkoord toch afgewezen wordt, dan moet er weer met Nederland worden gepraat, aldus de UPB-leider. "Dan gaan we met de tegenstanders kijken hoe we hun problemen kunnen oplossen." Dat Nederland zegt dat er niet meer onderhandeld kan worden, begrijpt Booi. "Daar ben ik het mee eens. Eerst moet er volgens Booi duidelijkheid op Bonaire zijn over de toekmost: ja of nee tegen akkoord. (Bron: Caribiana, RNW, Amigoe)
Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia