Inhoud en diepgang leidraad bij VRT verslaggeving verkiezingen in België

Voor de zevende keer sinds 2000 trekt België naar de stembus. De strijd op 13 juni belooft een van de spannendste van het afgelopen decennium te worden. Wie wordt de grootste partij? Komt er een grote staatshervorming? En wat met België na 13 juni? Heeft dit land nog toekomst ? En wie gaat die uittekenen?

Bij de VRT verneemt de Vlaming er alles over. Zelfs in moeilijke besparingstijden wil de openbare omroep de mediagebruiker zo goed en zo volledig mogelijk informeren op radio, tv en online. Dat is en blijft een van onze belangrijkste opdrachten. We hebben dan ook mensen en middelen vrijgemaakt voor (extra) verkiezingsuitzendingen. Alle programma’s worden gemaakt door de nieuwsdienst en ondanks een korte voorbereiding is het aanbod veelzijdig, met programma’s in prime time voor het grote publiek, maar ook met debatprogramma’s waar uitvoerig gediscussieerd mag worden.

Inhoud en diepgang zijn de leidraad bij de verkiezingsverslaggeving van de VRT. Soberheid is de norm. Weinig toeters en bellen, maar vooral veel uitleg en debat waar de mensen iets van kunnen leren. We blikken terug op drie jaar regering Leterme, maar kijken ook vooruit. Waar gaan deze verkiezingen over? Uiteraard over de communautaire toekomst van België, maar ook over de crisis, pensioenen, sociale zekerheid, veiligheid en milieu.

Belangrijk is ook dat we met Stem 18+ deze keer extra aandacht besteden aan jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen. Ook dat is een kerntaak van de openbare omroep. De website www.deredactie.be draait al op volle toeren met nieuws, achtergrond, kandidatenlijsten, enz. Er is aandacht voor twitterende politici en facebook. Radioprogramma’s over de verkiezingen worden live gestreamd en alle tv-programma’s zijn meteen na de uitzending te herbekijken.

Op Radio 1 zijn er met Vandaag 2010 en De Ochtend 2010 in de week voor de verkiezingen extra programma’s met debatten tussen kopstukken, maar ook met nieuwelingen. Radio 2 heeft per provincie debatten met alle lijsttrekkers. En ook MNM en Studio Brussel maken verkiezingsprogramma’s die specifiek op hun (jonger) publiek gericht zijn.

In een speciale uitzending van De zevende dag op zondag 30 mei gaan voor het eerst in lange tijd Waalse en Vlaamse politici in debat over de toekomst van België. In Terzake 2010 debatteren telkens twee politici over de belangrijkste verkiezingsthema’s. Phara steekt de laatste twee weken voor de verkiezingen een tandje bij en biedt tien afleveringen waarin de verkiezingen een prominente rol spelen. Ook andere programma’s (Koppen, Karrewiet, Volt, enz.) besteden aandacht aan de verkiezingen. Villa Politica blijft volgen wat er in het Vlaams Parlement gebeurt. Journaal en radionieuws volgen de campagne op de voet en op vrijdag 4 juni is er onze enige peiling.

Ook aan nieuwe programma’s is er geen gebrek. Op zondag 6 juni debatteren alle kopstukken meer dan anderhalf uur lang in volle prime time op Eén in het ondertussen klassieke ‘Groot Debat’ dat de voorbije jaren telkens voor vuurwerk zorgde. In Oog in Oog 2010 – ook in prime time – gaan kopstukken in debat met de kijker. Op zaterdag 12 juni blikken we met alle partijvoorzitters terug op de campagne.

Op verkiezingsdag, zondag 13 juni, brengen we vanuit Studio 5 en vanaf 12 uur een doorlopende verkiezingsuitzending, zowel op Radio 1 als op Eén. We zijn dan overal: op partijhoofdkwartieren, in de provincie, bij winnaars en verliezers en in Wallonië. Uitslagen mogen we verwachten in de vroege namiddag. Alle politici komen naar de Reyerslaan voor reacties. Op de website de www.deredactie.be en Teletekst brengen we uitslagen, vergelijkingen, zetelverdelingen en voorkeurstemmen.

Weergaven: 23

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia

koerante/kranten

mondotimes Find News Media Worldwide



Nederlandse Kranten

Belgische Kranten

Surinaamse Kranten

Antilliaanse/Arubaanse Kranten

Suid Afrikaanse Koerante

Namibiese Koerante

Nederlandstalige Kranten (USA/Canada)

Historische Kranten

Regionale Kranten

© 2025   Gemaakt door Nederlandstalige Nieuwsmedia.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden