Bij de verkiezingen in Suriname die vorige maand werden gehouden is de Mega Combinatie de grootste partij geworden. De Mega Combinatie (MC) wist op landelijk en regional niveau geen absolute meerderheid te halen maar won wel 23 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee (het parlement). Ex-legerleider Desi Bouterse, al jarenlang het boegbeeld van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste groep binnen de Mega Combinatie, is daarmee een van de kanshebbers president van de republiek te worden.
Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat Bouterse dat ook werkelijk wil. Tegenover Cliff Limburg van Sky verklaarde Bouterse dat hij verwacht dat de MC hem als kandidaat zal voordragen. " De Mega Combinatie draagt mij voor als president”, aldus Bouterse.
Na de aankondiging zijn er snel emotionele en boze reacties van andere politieke partijen. Mara volgens Bouterse slaat dat nergens op en is er reeds een principe-overeenkomst met de Volks Alliantie (zes zetels) van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en met de partij van Caprino Alendy, de Broederschap en Eenheid in de Politiek/BEP (vier zetels).
Geen behoeft aan Bouterse als president
Duidelijk is dat niet alle partijen blij zijn met Bouterse als mogelijke president. Guno Castelen, voorzitter van Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) heeft er geen behoefte aan met de Mega Combinatie te praten zolang Desi Bouterse presidentskandidaat is. “Hij is voor ons niet acceptabel als kandidaat”, zegt Castelen aan Starnieuws. Castelen legt uit dat Bouterse nog steeds een zeer omstreden persoon is. “Wij hebben nationaal al problemen met Bouterse, en dan wil ik nog niet eens praten over de internationale problemen”, legt hij uit.
Bouterse is ook voor de DOE van Carl Breeveld niet acceptabel. Volgens Breeveld zal zijn partij geen steun verlenen aan een nieuwe regering als Desi Bouterse president wordt. Hij weerspreekt daarmee duidelijk de vanuit de Mega Combinatie geuite suggestie dat DOE de ontbrekende stem zou leveren bij de verkiezing van de president in de Nationale Assemblee. En ook het Nieuw Front heeft inmiddels laten weten niet met de Mega Combinatie te willen samenwerken als Desi Bouterse president wordt.
Charismatisch en omstreden
Politiek blijft Bouterse dus een omstreden figuur. En dat is niet geheel onbegrijpelijk. De charismatisch ex-legerleider is hoofdverdachte in een strafproces over vijftien politieke moorden en is inmiddels veroordeeld als drugscrimineel. Toch schaart de (jongere generatie) Surinaamers zich massaal achter hem. De oorzaken van zijn populariteit zijn echter niet altijd even duidelijk.
Daadkracht
Bouterse wordt vooral door een een groot deel van de jongere Surinamers gezien als het ultiem redmiddel om dedagelijkse beslommeringen te ontvluchten waarvoor ze zelf geen verantwoordelijk kunnen of willen nemen. Zijn legendarische daadkracht spreekt boekdelen. Mensen willen graag geloven dat hij hun leven kan verbeteren. Volgens verschillende Nederlandse en Surinaamse sociologen verlangt de bevolking zo erg naar een daadkrachtige president dat ze heel graag willen vergeten dat Bouterse een ernstige mensenrechtenschender is die zijn tegenstanders zondermeer om zeep (laat) helpen.
Verlangen en wens
Het is al jaren een grote wens van Bouterse president van de natie te worden. En dertig jaar na staatsgreep heeft de 64-jarige Bouterse nu eindelijk kans het hoogste ambt van Suriname te gaan vervullen.
Dubieuze cariere
Bouterse is in het Surinaamse Domburg geboren. In 1968 kwam hij naar Nederland voor het volgen van een opleiding tot onderofficier. Kort voor de onafhankelijkheid in 1974 keerde hij terug naar Suriname. Samen met vijftien andere serganten pleegde Bouterse, op 25 februari 1980, een staatsgreep. Bouterse groeide uiteindelijk uit tot leider van het militaire bewind.
Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie Suriname de zwartste – en bloedigste - bladzijde uit de nationale geschiedenis. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Het incident zou later als ‘de Decembermoorden’ bekend komen te staan. Bouterse heeft echter altijd ontkent verantwoordelijk te zijn voor de moord op zijn politieke tegenstanders, maar name uiteindelijk wel ‘politieke’ verantwoordelijkheid.
Handelaar in Coke
Vijf jaar na de decembermoorden kreeg Suriname opnieuw een burgerregering. Bouterse bleef op politiek gebied echter een belangrijke rol spelen. Verder ontplooide hij lucratieve activiteiten in de cokehandel. Voor zijn aactiviteiten als ‘druglord’ werd hij medio 2000, in Nederland, bij verstek tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Pas 7 jaar na zijn veroordeling voor drughandel, in november 2007, begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten voor hun rol in de decembermoorden. Bouterse is tot dusver bij geen enkele zitting komen opdagen.
Voor de parlementsverkiezingen van mei heeft Bouterse altijd laten weten dat hij genoeg potentie heeft president te worden. Nu, naar de overwinning van de Mega Combinatie, heeft Bouters nadrukkelijk laten weten een ook een poging te willen doen het presidentschap te veroveren. Als hij de presidentsverkiezingen wint zal de huidige president Ronald Venetiaan vervangen.
Met Bouterse als presidentskanidaat zal het volgens waarnemers in Suriname voorlopig politiek behoorlijk onrustig blijven. (Bron: Starnieuws, Sky, ANP en anderen)
Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia