Bulgaarse minister stuurt koninklijke trein naar Spoorwegmuseum; Ook Belgische koninklijke trein naar Nederland

De tentoonstelling `Royal Class, vorstelijk reizen' in Het Spoorwegmuseum krijgt uitbreiding. Woensdag 23 juni arriveert het salonrijtuig van koning Boris III van Bulgarije. Dit Bulgaarse rijtuig uit 1938 zou al eerder naar Nederland komen, maar de onderhandelingen ketsten op het laatste moment af. Op last van de Bulgaarse Minister van Transport komt het rijtuig nu toch.

Een extra rijtuig uit België, het salonrijtuig van koning Leopold III van België, komt ook naar Nederland.

Met de komst van deze twee rijtuigen is de tentoonstelling `Royal Class, vorstelijk reizen' compleet, er zijn nu in totaal 12 rijtuigen van verschillende Europese vorstenhuizen te zien. Inmiddels hebben meer dan 60.000 bezoekers de tentoonstelling bezocht. Alle treinen blijven t/m 5 september in Het Spoorwegmuseum te Utrecht.

Bulgaars rijtuig
Het Spoorwegmuseum is lang in gesprek geweest met de Bulgaarse spoorwegen over het bruikleen van een Bulgaars rijtuig. In eerste instantie werd gesproken over het rijtuig van sultan Abdel Aziz (de sultanier). Dit stokoude rijtuig uit 1866 was echter in te slechte staat. Daarna werden de pijlen gericht op het salonrijtuig koning Boris III uit 1938, dat nog in goede staat verkeerde en rijvaardig is.

Ondanks de goedkeuring van de Bulgaarse ministerraad liepen vlak voor de opening de onderhandelingen met de Bulgaarse Spoorwegen vast. Het Spoorwegmuseum kon niet aan de extra financiële wensen van de Bulgaren voldoen en heeft afgezien van de komst van het salonrijtuig. Het afketsen van het bruikleen heeft in de Bulgaarse media veel stof doen opwaaien. Zelfs het Bulgaarse televisiejournaal besteedde er aandacht aan.

'Gat' in de tentoonstelling
Het mogelijk ontbreken van het Bulgaarse rijtuig zou voor een `gat' in de tentoonstelling zorgen. Vandaar dat het Spoorwegmuseum besloot op zoek te gaan naar een vervanger.

Omdat er goede contacten waren met het Historisch Patrimonium van de Belgische Spoorwegen -het salon-eetkamerrijtuig van koning Albert I maakt al deel uit van de tentoonstelling- is er een verzoek gedaan voor nog een trein van het Belgisch koningshuis. Vanwege het afgelasten van de festiviteiten rond het 175-jarig bestaan van de Belgische Spoorwegen kwam een bijzonder rijtuig in aanmerking: het salonrijtuig van koning Leopold III uit 1939. Het Spoorwegmuseum en de Belgische Spoorwegen zijn het snel eens geworden over de komst van dit rijtuig.

Salonrijtuig koning Leopold III
In 1937 reist de Belgische koning Leopold III nog met de houten rijtuigen die tussen 1903 en 1912 voor koning Albert zijn gebouwd. Het salonrijtuig van deze trein maakt deel uit van de tentoonstelling `Royal Class, vorstelijk reizen'. De Belgische regering besluit in de jaren '30 van de vorige eeuw dat het onaanvaardbaar is dat de koning met dergelijk verouderd materieel wordt vervoerd. Er moet dus een nieuwe trein komen. Besloten wordt drie nieuwe rijtuigen te bouwen: een salonrijtuig, een eetplaatsrijtuig en een slaaprijtuig. De rijtuigen worden in de Centrale Werkplaats in Mechelen gebouwd. Ze worden op 1 april 1939 opgeleverd en op 23 mei van dat jaar in dienst gesteld ter gelegenheid van het officieel bezoek van koningin Wilhelmina aan België. In datzelfde jaar wordt het rijtuig nog ingezet "ter gelegenheid van de blije intreding van de Koning te Luik op 25 mei en Bergen op 4 juni". Men overweegt nog een koninklijk bezoek aan Parijs in de lente van 1940 te organiseren, maar het uitbreken van de oorlog verhindert dit. Tijdens de oorlog worden de koninklijke rijtuigen geconfisqueerd door de Duitsers, maar na de oorlog wordt het hofmaterieel onbeschadigd teruggevonden. Het eerste naoorlogse gebruik vindt plaats op 9 oktober 1945, als generaal De Gaulle in Parijs wordt afgehaald om een bezoek aan België te brengen. Na het aftreden van koning Leopold in 1951 is het rijtuig gebruikt door zijn opvolger koning Boudewijn.

Foute beslissing
Inmiddels heeft de Bulgaarse Minister van Transport het niet sturen van het rijtuig een foute beslissing genoemd. Ook heeft hij besloten dat het rijtuig toch naar de `prestigieuze' tentoonstelling in Nederland moest komen. Afgelopen vrijdag is het salonrijtuig van koning Boris vertrokken uit Sofia. Zowel het Bulgaarse rijtuig als het rijtuig van koning Leopold III wordt rond 14.00 uur in Het Spoorwegmuseum verwacht.

Weergaven: 3

Opmerking

Je moet lid zijn van Nederlandstalige Nieuwsmedia om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlandstalige Nieuwsmedia

koerante/kranten

mondotimes Find News Media Worldwide



Nederlandse Kranten

Belgische Kranten

Surinaamse Kranten

Antilliaanse/Arubaanse Kranten

Suid Afrikaanse Koerante

Namibiese Koerante

Nederlandstalige Kranten (USA/Canada)

Historische Kranten

Regionale Kranten

© 2024   Gemaakt door Nederlandstalige Nieuwsmedia.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden